Savojkåldolmar med quorn och tomatsås

Savojkåldolmar med quorn och tomatsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Savojkåldolmar med quorn och tomatsås

14 ingredienser

Variera de traditionella kåldolmarna. Dessa är fyllda med quornfärs som svepts in i savoykålblad. Servera med tomatsås eller på traditionellt sätt med lingon.

Ingredienser

portioner
  • 1 savoykål
  • 0,5 dl risgryn
  • 3 dl mjölk
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 150 g quornfärs
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 tsk torkad mejram
  • 2 msk sirap
  • 3 msk smör, smält

Till servering:

  • potatis, kokt
  • tomasås eller lingon

Gör så här

  1. Skär bort stocken på kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten i 10 minuter. Lossa bladen och skär ut mittnerven. Koka risgrynen i 1 1/2 dl mjölk i 30 minuter till en gröt. Skala och hacka löken. Fräs den i smör.
  2. Blanda risgröt, lök, quornfärs, ägg, salt, peppar och mejram. Rör ner resten av mjölken till en lös färs. Lägg en klick på varje kålblad och rulla ihop till dolmar.
  3. Smörj en ugnssäker form och lägg i kåldolmarna med skarven nedåt. Ringla över sirap och smält smör. Stek i 225° ugn i 15 minuter. Servera med kokt potatis och tomatsås.