Savojkåldolmar med brun skysås och lingon

Savojkåldolmar med brun skysås och lingon
Foto: TV4

Kåldolmar är en klassisk husmansrätt som här varieras med att savojkål används istället för vitkål. Lång tillagningstid i låg temperatur borgar för att smakerna gifter sig ordentligt.

24 augusti 2009
6

Du behöver

  • 1 savojkålhuvud
  • iskuber
  • 50 g smör
  • 2 msk sirap
  • Fyllning:
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl rundkornigt ris
  • 2 dl köttbuljong
  • 150 g fläskfärs
  • 150 g nötfärs
  • 1 ägg+ 1 äggula
  • 2 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar
  • 5 dl oxbuljong

Till servering:

  • kokt potatis
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull. Häll kallt vatten i en skål och lägg i isbitarna. Skär ut roten från savojkålen och dra loss bladen. Doppa dem ett och ett i det kokande vattnet och lägg dem därefter i isvattnet. Klappa bladen torra.
  2. Finhacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Koka riset med buljongen under lock ca 20 minuter. Blanda nöt- och fläskfärsen, det kokta riset, lök, ägg, äggula, mjölk, peppar och salt till en lös färs.
  3. Sätt ugnen på 175°. Lägg 2–3 skedar färs (ca 1/2 dl) på varje kålblad. Gör ett paket av bladet och lägg dolmarna tätt ihop med skarven neråt i smord ugnssäker form. Smält smöret och blanda med sirapen. Pensla kåldolmarna med blandningen och baka i ugnen i 40 minuter. Vänd dolmarna, slå över buljongen och baka ytterligare 40 minuter under folie. Sila buljongen och koka ihop den en smula före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept