Savojkål- och laxtårta

Savojkål- och laxtårta
Foto: TV4

Lättlagad fiskrätt som kräver en del förberedelse med klarar sig sedan utmärkt på egen hand i ugnen. Kan förberedas i god tid och bakas medan du äter förrätt. Den kan också göras helt klar i förväg och bara värmas eller serveras ljummen med varm sås. Servera med kokt potatis och en grönsak.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 900 g laxfilé
  • 1 gul lök
  • 1 savojkål
  • smör
  • salt och malen vitpeppar

Gräslökssås:

  • 3 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 1 dl kraftig fiskfond
  • 2 dl vitt vin
  • 50 g smör
  • 1-2 tsk maizena
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 dl finskuren gräslök

Gräddkokta rödbetor:

  • 4 rödbetor
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär laxen i tunna skivor. Skala och skiva löken. Koka savojkålsbladen och spola dem med kallt vatten. Lägg ett smort smörpapper i botten av en form med löstagbar botten. Klä den med savojkålsblad. Lägg ett lager lax i botten. Krydda med salt och peppar. Sedan ett lager lök, savojkål och börja om med laxen. Fortsätt så tills formen är fylld. Avsluta med savojkål. Täck med ett smort smörpapper och grädda i ugn i 45 minuter.
  2. Sås: Rör ut maizena med vitt vin. Koka samman vin, grädde och fiskfond. Krydda med salt och peppar. Lägg i smöret klickvis och tillsätt gräslöken sist.
  3. Skala rödbetorna och skär i tunna klyftor. Koka dem i lite grädde i 10 minuter. Krydda med salt och peppar. 4. Servera savojkål- och laxtårtan med gräslökssåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept