Savojkål i form

Savojkål i form
Foto: TV4

Vill du göra rätten helt vegetarisk, byt ut baconet mot t.ex. tärnad quorn eller sojafärs.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg savojkål
  • 200 g bacon, strimlat
  • 3 gula lökar, hackade
  • 750 g tomater
  • 2 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • salt och malen vitpeppar

Sås:

  • 50 g smör
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt och malen vitpeppar
  • muskot
  • 200 g ost

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Förväll kålen i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Dra försiktigt av ytterbladen och lägg dem åt sidan. Finhacka det innersta utom rotstocken. Strimla bacon, hacka löken, skala och hacka tomaterna. Fräs baconet, lägg i löken och tillsätt därefter tomater, vitlök och lagerblad. Koka ihop något och lägg sedan i kålhacket. Koka tills den mesta vätskan försvunnit. Krydda.
  2. Smält smöret till såsen, rör ner mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka ihop såsen, 5-10 minuter. Rör ned cirka 150 g av osten och smaka av.
  3. Varva kålblad och tomatmassa i en smord ugnsform. Slå såsen över, strö på resten av osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept