Sashimi med rättika, korianderolja och sushiris

Sashimi med rättika, korianderolja och sushiris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sashimi med rättika, korianderolja och sushiris

15 ingredienser

Klassisk japansk sashimi serveras här med rättika och sushiris. Hemligheten bakom perfekt sushiris kan sammanfattas i tre punkter: blötläggning, rätt mängd vatten och riskokare. Till korianderoljan behöver du en stavmixer. Sila oljan genom ett kaffefilter, det tar lite tid men blir vackrast. Använd annars finmaskig sil.

Ingredienser

portioner
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 300 g tonfiskfilé, sashimikvalitet
  • 2 dl sushiris
  • 3 msk sushivinäger, sushi-su
  • 2 msk rostade sesamfrön

Sallad:

  • 1 rättika
  • 4 dl salladsmix (t ex mizuna, ärtskott, sjökorall)
  • 1 msk sushivinäger, sushi-su
  • salt

Korianderolja:

  • 2 krukor färsk koriander [ca 50 g]
  • 1 dl bladspenat
  • 1,5 dl neutral olja

Till servering:

  • japansk soja
  • wasabi
  • gari (sushiingefära)

Gör så här

  1. Korianderolja: Skär koriandern grovt med kniv och lägg den med spenat och olja i ett högt glas eller en mixerstavsbunke. Mixa med stavmixer i 5–6 minuter tills en homogen grön olja bildats. Sila oljan genom ett kaffefilter.
  2. Skölj riset flera gånger i kallt vatten. Lägg riset i en bunke, slå över kallt vatten och låt svälla i minst 2 timmar. Sila bort blötläggningsvattnet och lägg över riset i en riskokare. Tillsätt 2 dl nytt vatten och starta riskokaren. När riset kokat färdigt, slå upp det i en ugnssäker form med höga kanter, låt riset svalna och ånga av. Blanda riset med sushivinäger, täck med plastfilm och förvara i rumstemperatur.
  3. Skala rättikan och skär bort ändarna. Skär en 10–15 cm lång bit från den tjockaste delen av rättikan och skiva den lövtunnt på längden. Koka upp 1 1⁄2 liter saltat vatten. Välj ut åtta av de största och finaste skivorna, lägg dessa i det kokande vattnet och koka i 30 sekunder. Sila av i durkslag och spola med iskallt vatten. Strimla resterande skivor tunt, tunt och lägg dem i en skål med iskallt vatten. Häll av vattnet strax före servering och blanda rättikan med sallatskotten. Smaksätt salladen med sushivinäger och salt.
  4. Ställ pilgrimsmusslorna på högkant och skär var och en i tre tunna skivor. Skiva tonfisken i 3–5 mm tjocka skivor. Ta fram fyra avlånga, vita tallrikar. Placera två av rättikskivorna efter varandra, så att en lång rektangel bildas mitt på tallriken. Varva tonfisk- och musselskivor ovanpå. Toppa fisken med salladen. Slå sedan lite korianderolja på tallriken precis längs kanten runt rättikan, så att du får en grön rektangel runt fisken.
  5. Sätt ugnen på 150 °. Värm sushiriset under aluminiumfolie i 15 minuter och garnera det med rostade sesamfrön före servering. Servera även soja, wasabi och gari i skålar vid sidan om. Tips: För dig som har mikro: Lägg upp sushiriset i skål och täck det med plastfilm, värm det i mikron i 2–3 minuter.