Rosenbloms ingefärslax med chilihallon

Rosenbloms ingefärslax med chilihallon
Foto: TV4

Rosenbloms ingefärslax med chilihallon

Av: Sara Vahlberg

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

En färgstark rätt som bjuder på en annorlunda smakupplevelse och går lätt att förbereda. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner
  • 600 g färsk laxfilé, skinnfri
  • rucolasallad
  • svart råris

marinad

  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 dl limefrukt, saft från

hallon

  • 4 dl hallon
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 msk limefrukt
  • 1 msk Tropic Sun Sweet mango chili

Sås

  • 3 dl turkisk youghurt, fetthalt 10 %
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk limefrukt
  • 2 msk honung
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda ingefära och lime i en plastpåse och låt laxen marinera däri minst en halv timme.
  2. Blanda honung, lime och chili och slå över hallonen. Utöka mängden chili om du har en svagare variant. Hallonen ska bära en tydlig ton chili.
  3. Blanda ingredienserna till såsen och smaka försiktigt av med salt och peppar. Såsen skall vara söt snarare än salt.
  4. Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
  5. Salta och peppra laxen, använd saltflingor och peppar från kvarnen, och tillaga den i mitten av ugnen i 150 grader. Filéns tjocklek samt hur länge den fått dra i marinaden avgör tiden. Låt inte laxen gå torr.
  6. Vänd ruccolan i olivolja och peppra och strö över saltflingor.
  7. Avsluta med en kärleksfull presentation av rätten på tallriken.