Mammas syndiga födelsedagstårta

50 min
4
Mammas syndiga födelsedagstårta
Foto: TV4

En urgod sockerkaka med maräng, grädde och bär.

Sockerkaksbottnen görs med fördel dagen innan tårtan ska serveras.

Vintips från Sara

Nugan Estate botrytis Semillon 83140

Sara bjöd även på

Pappas Karl-Johanssoppa


Gös med asieninspirerad quinoa



Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.







1 juni 2011
Visa mer
50 min
4

Du behöver

Sockerkaksbotten

  • 250 g smör
  • 2 dl socker
  • 4 st äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver

Marängsmet

  • 4 st äggvitor
  • 3,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • hasselnötter, hackade

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 500 g bär, valfria

Gör så här

  1. Sockerkaksbotten
    Värm ugnen till 180 grader.
  2. Klä en ugnsplåt med smörpapper eller aluminiumfolie.
  3. Rör smör och socker i en matberedare till en pösig massa.
  4. Tillsätt äggulor under vispning.
  5. Blanda i mjöl och mjölk omväxlande och tillsätt bakpulvret.
  6. Bred ut smeten i långpannan.
  7. Rengör matberedaren noggrant om du ska använda samma till att göra marängsmeten.
  8. Marängsmet
    Vispa äggvitorna till hårt skum.
  9. Vispa ner sockret.
  10. Bred ut marängsmeten över sockerkaksbotten.
  11. Strö över dom hackade nötterna.
  12. Grädda i ugn i cirka 20 minuter eller tills marängen fått en ljus och fin färg.
  13. Låt svalna och ställ in i kylskåp.
  14. Fyllning
    Dela tårtbotten på mitten.
  15. Bred på grädde på den ena halvan och fyll på med bär.
  16. Lägg försiktigt över den andra halvan och toppa gärna med fler bär, grädde och myntablad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept