Osso buco

2h 10 min
4
Osso buco
Foto: Per Ranung

En gryta som tar en liten stund att koka, men väl värd väntan! Receptet är hämtat ur boken Laga mat tillsammans.

Ett långkok, javisst, men desto mer lektid. Det är benmärgen som ger den magiska grytsmaken. Vuxna pimpar direkt på tallriken med livsfarligt god gremolata. /Sara Begner

Här hittar ni fler recept ur boken

Laga mat tillsammans


19 augusti 2011
Visa mer
2h 10 min
4

Du behöver

Osso buco

  • 1,5 dl olivolja
  • 3 st vitlöksklyftor, hackade
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 st morötter (200 g), hackade
  • 150 g rotselleri, hackad
  • 1 burk hela tomater (400 g)
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk timjan, torkad
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 kg kalvlägg i skivor
  • 2 msk smör

Gremolata

  • 2 dl persilja, hackad
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk citronskal, rivet

Gör så här

  1. Osso buco
    Hetta upp oljan i en gryta.
  2. Fräs lök och rotfrukter några minuter utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond, peppar, lagerblad och timjan.
  4. Koka upp.
  5. Blanda mjöl, salt och peppar på ett fat och vänd kalvläggen i blandningen.
  6. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn läggen runt om.
  7. Lägg dem efter hand i tomatsåsen.
  8. Lägg på locket och låt småkoka minst en timme, gärna en och en halv till två timmar.
  9. Köttet ska vara mört och nästan rasa isär när det är klart.
  10. Ta eventuellt av locket och höj värmen de sista 20 minuterna, då blir såsen tjockare.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Gremolata
    Blanda ingredienserna till gremolatan och servera till grytan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept