Tekakor

Tekakor
Foto: Sara Ask

Tekakor är lika gott till frukost som till kvällsmacka. Här är ett recept på tekakor med havrekli som ger extra bra fibrer och gör brödet saftigt och mjukt och bra för barnen. Låt tekakorna ta smak av kardemumma – då smakar de nästan lite bulle!

16 mars 2009
Visa mer

Du behöver

  • 0,5 paket jäst
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl olja el flytande margarin
  • 1,5 tsk kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 3 dl rågmjöl (fint eller grovt spelar ingen roll)
  • 3 dl havrekli
  • 5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm olja och mjölk till 37 grader och häll över. Rör om tills jästen löst sig.
  2. Blanda ner kardemumma, salt, honung, rågmjöl och havrekli och rör om.
  3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta in i degen tills den har en fast, bra konsistens. Lår jäsa 30-40 minuter.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Platta sedan ut den så att den blir några centimeter tjock. Ta sedan ut tekakor med en mugg eller annat runt mått och lägg på plåt. Nagga och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Grädda i mitten av ugnen cirka 8 minuter tills tekakorna fått fin färg. Godas nybakade, men går även bra att frysa.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept