Jordgubbs- och rabarberglass

Jordgubbs- och rabarberglass
Foto: TV4

Fruktig glass som serveras med knäckflarn, lite jordgubbar och vit choklad.

Vintips från Sara
Moscato D’asti – inte cincano- eller martini d’asti
-Kan det bli mer sommar än fruktigt bubbel till jordgubbar!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


9 september 2011
Visa mer
4

Du behöver

Glass

  • 150 g rabarber, 1-2 stjälkar
  • 200 g jordgubbar, frysta
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk kardemumma
  • 1 st vaniljstång
  • 1 stänk citronjuice
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 tsk kanel
  • 3,5 dl turkisk yoghurt 10%

Knäckflarn

  • 10 g smör
  • 10 g råsocker
  • 10 g sirap
  • 10 g vetemjöl

Garnering

  • 4 st jordgubbar, färska delade i klyftor
  • 4 st basilikablad (går även bra med citronmeliss)
  • Lite riven vit choklad

Gör så här

  1. Glass
    Skär rabarber i 0.5-1 cm tjocka skivor.
  2. Lägg dem i en kastrull tillsammans med de tinade jordgubbarna.
  3. Koka upp och häll över sockret och kardemumma. .
  4. Gör ett snitt i vaniljstången och skrapa ner fröna tillsammans det övriga.
  5. Låt det koka tills rabarbern blir mjuk och går sönder.
  6. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.
  7. I rumstemperatur tar det cirka 30 minuter för rabarbern att svalna så att den blir ljummen.
  8. Låt den gärna stå i kylen 30 minuter efter det så att den blir ännu kallare.
  9. Vispa grädden.
  10. Lägg i ägg, florsocker och kanel och fortsätt att vispa så allt blir blandat.
  11. Blanda ner yoghurten.
  12. Blanda till sist ner den avsvalnade frukt/bärblandningen.
  13. Häll smeten i en plastburk med lock och ställ in i frysen.
  14. Låt stå i frysen 1 timme.
  15. Rör sedan om 1 gång per halvtimme 4 gånger med en gaffel.
  16. Detta gör att glassen blir mindre i sig eftersom man förstör iskristallerna när man rör om.
  17. Glassen bör stå i frysen i minst 4 timmar.
  18. Kör man smeten i glassmaskin blir det bäst.
  19. Knäckflarn
    Värm ugnen till 175 grader.
  20. Smält smör, råsocker, sirap.
  21. Tillsätt vetemjöl.
  22. Observera att blandningen inte får koka.
  23. Låt smeten svalna något så det är lätt att göra små bollar av den, ta vatten på fingrarna så blir det lättare att forma.
  24. Pressa bollarna på plåten (glöm inte bakpappret).
  25. Grädda i mitten av ugnen tills kakorna fått fin färg och slutat bubbla, detta tar cirka 5 minuter.
  26. Låt kakorna svalna något innan de lossas.
  27. Låt dem kallna plant eller böj dem över till exempel ett smalt glas.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept