Sanslösa kanelsnäckor och Ljuvliga vaniljbullar

Sanslösa kanelsnäckor och Ljuvliga vaniljbullar
Foto: TV4
Sven Melander
Sven Melander

Sanslösa kanelsnäckor och Ljuvliga vaniljbullar

Av: Sven Melander

Från: Hela Sverige bakar

21 ingredienser

2 h

Saftiga snäckor fyllda med kanel och rås ocker samt bullar med vaniljkräm.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner24 - 30 bullar

Deg

  • 1 förp färsk jäst för söta degar
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kardemumma, nymald/mortlad
  • 0,5 tsk salt
  • 800 g vetemjöl special [14 dl]

Fyllning vaniljbullar

  • 2 äggulor
  • 2 msk maizena (strukna)
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 50 g smör, smält, att doppa bullarna i
  • socker, att doppa bullarna i

Fyllning kanelsnäckor

  • 125 g smör
  • 0,75 dl rörsocker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk malen kanel
  • mandelspån
  • pärlsocker

Gör så här

Degen

  1. Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i degskål, häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma. Häll i nästan allt mjöl, spara 0,5 dl till utbakning.
  3. Arbeta smidig i assistent med degkrokar ca 5 min. Täck med ren kökshandduk på dragfri plats till dubbelstorlek ca 30 min.
  4. Gör vaniljkräm och kanelfyllning medan degen jäser.

Vaniljkräm

  1. Rör äggulor, majsena och lite av grädden slät.
  2. Tillsätt sen resten av grädden, mjölk och socker.
  3. Skär vaniljstång på längden, skrapa ur frön och blanda ner, lägg även i stång och koka upp.
  4. Småputtra i fem minuter under noggrann omrörning så inget fastnar i botten. Ta bort vaniljstång och låt svalna i kyl.

Kanelsnäckor

  1. Rör samman fyllningen till slät smet.
  2. Stjälp ut den jästa degen på mjölat bakbord, arbeta samman den, dela i två delar.
  3. Kavla ut degen till en kvadrat, bre på kanelfyllningen jämnt, rulla tight, skär i skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper (ca 12-15).
  4. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk 30-40 min, pensla med uppvispat ägg, strö på mandelspån och pärlsocker.
  5. Gräddas gyllengula i ca 225 grader i 5-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Vaniljbullar

  1. Kavla ut andra halvan av degen, stansa ut ca 12-15 cirklar med ett stort glas eller tekopp.
  2. Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje cirkel, kläm samman och lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper.
  3. Jäs i 30-40 min, pensla med uppvispat ägg och grädda ljust gyllengula i ca 225 grader 5-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
  4. Doppa i smält smör och strösocker innan servering.