Smula ner jästen i degskål, häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma. Häll i nästan allt mjöl, spara 0,5 dl till utbakning.
Arbeta smidig i assistent med degkrokar ca 5 min. Täck med ren kökshandduk på dragfri plats till dubbelstorlek ca 30 min.
Gör vaniljkräm och kanelfyllning medan degen jäser.
Vaniljkräm
Rör äggulor, majsena och lite av grädden slät.
Tillsätt sen resten av grädden, mjölk och socker.
Skär vaniljstång på längden, skrapa ur frön och blanda ner, lägg även i stång och koka upp.
Småputtra i fem minuter under noggrann omrörning så inget fastnar i botten. Ta bort vaniljstång och låt svalna i kyl.
Kanelsnäckor
Rör samman fyllningen till slät smet.
Stjälp ut den jästa degen på mjölat bakbord, arbeta samman den, dela i två delar.
Kavla ut degen till en kvadrat, bre på kanelfyllningen jämnt, rulla tight, skär i skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper (ca 12-15).
Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk 30-40 min, pensla med uppvispat ägg, strö på mandelspån och pärlsocker.
Gräddas gyllengula i ca 225 grader i 5-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Vaniljbullar
Kavla ut andra halvan av degen, stansa ut ca 12-15 cirklar med ett stort glas eller tekopp.
Lägg en klick vaniljkräm mitt på varje cirkel, kläm samman och lägg med skarven nedåt på bakplåtspapper.
Jäs i 30-40 min, pensla med uppvispat ägg och grädda ljust gyllengula i ca 225 grader 5-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.
Doppa i smält smör och strösocker innan servering.