Bendts lamm

Bendts lamm
Foto: Helene Toresdotter
Från Vintermat

Detta recept kan man inte misslyckas med. Den låga värmen och långa tiden i ugnen ger mört kött. Men det blir också helt genomstekt, så alla som gillar rosa lammstek fårvälja ett annat tillagningssätt. Man kan öka på mängden potatis och ha en stor stek med ben, då ökar man på vätskan lite och låter alltsammans vara inne i ugnen lite längre. Är det fin färsk ekologisk höstpotatis behöver den inte skalas. /Sanna Töringe

13 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg potatis
  • 1 st lammstek, ca 1 kg
  • salt
  • peppar
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 3 dl ox- eller grönsaksbuljong
  • färsk rosmarin, gärna också timjan
  • 1 st röd chili, ev
  • 2 st stjälkar bladselleri, ev
  • 3 dl vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Skala potatisen, skär den i skivor och lägg i en ugnsfast form.
  2. Salta och peppra steken.
  3. Är den benfri ska man bryna den runt om så att den får fin färg.
  4. Lägg sedan lammet över potatisen.
  5. Häll på vin, grädde, buljong och grovt skurna örter. Om du vill, även strimlad, kärnfri chili och några stjälkar bladselleri.
  6. Skala och skiva vitlöken, det kan vara ännu fler klyftor, och lägg i formen.
  7. Sätt in i 170°varm ugn i 2–3 timmar. Till en större stek med ben ska man till en början ha högre värme i ugnen, 225° i ca 15 minuter, för att steken ska få färg. Sänk sedan värmen till 170°och låt köttet stå inne i ca 3 timmar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept