Maxims päronpaj

Maxims päronpaj
Foto: Helene Toresdotter
Från Vintermat

Den blir både god och vacker, denna paj. Gör man den tidigare på hösten kan man garnera med björnbär. /Sanna Töringe

18 november 2010
Visa mer

Du behöver

  • 3-4 st päron, helst så många man får plats med
  • 6 dl vatten
  • 3 dl socker
  • 0,5 st citron, saften

Mördeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk strösocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 st ägg
  • 2 tsk mjölk

Mandelkräm

  • 150 g mandel
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl florsocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 msk potatismjöl
  • 0,5 st citron, det rivna skalet
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skala päronen och halvera dem. Ta också bort skaft och kärnhus.
  2. Koka vatten med socker och citron.
  3. Lägg i päronhalvorna. Koka dem halvmjuka. Ta upp och låt rinna av.
  4. Mördeg
    Blanda ingredienserna till mördeg.
  5. Låt vila en timme i kylskåp.
  6. Kavla eller tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
  7. Ställ in formen i frysen i fem minuter. Är man noga kan man också smörja en bit folie och lägga runt kanten, för att vara säker på att den inte trillar ner. Grädda 15 minuter i 200 gradig varm ugn.
  8. Mandelkräm
    Skålla under tiden mandeln, skala och mal den. Det går bra i matberedare.
  9. Rör ägg, socker och smör fluffigt. Det går också bra i matberedare.
  10. Blanda ner mandeln, mjölet, citronskalet och grädden.
  11. Bred ut krämen i det förbakade mördegsskalet.
  12. Tryck ner päronhalvorna i mandelkrämen.
  13. Grädda pajen i 20-30 minuter.
  14. Pudra gärna pajen med lite extra florsocker.
  15. Ät den kall med crème fraiche eller vispgrädde till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept