Chokladmousse

Chokladmousse
Foto: Paulina Westerlind

Det finns otaliga varianter av chokladmousse. Man kan ta bort äggen och lägga till 1 dl vispgrädde (totalt 3 dl) och även smaksättta den med 3 msk starkt kaffe så blir det romersk chokladmousse. Vill man avstå från grädden kan man använda äggulor i basen och sedan vända ner styvvispad äggvita som lyfter moussen. Dekorera gärna med färsk mynta eller lakrits.

1 juli 2011

Du behöver

  • 200 g mörk choklad
  • 2 st ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk rårörssocker eller 2 påsar Stevia-plus
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1/2 apelsin, pressad saft och rivet skal
  • jordgubbar

Gör så här

  1. Smält chokladen i vattenbad.
  2. Separera äggulor från vitor och rör ner äggulorna och den uppvispade grädden i den smälta och avsvalnade chokladen.
  3. Tillsätt socker. Smaksätt med kardemumma, finrivet apelsinskal och någon matsked apelsinsaft.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i chokladsmeten.
  5. Låt helst moussen stå svalt några timmar före servering så smakar den mer.
  6. Servera gärna med en sås av mixade jordgubbar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept