Ångade äpplen med Chur

Från Efter tio

Sverige och Indien möts i Sanjoos kök. När han tyckte det var för svårt att välja började han istället blanda det indiska med det svenska köket. Här får vi äpplen med chur.

11 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

Stuvad äppelblandning

  • 4 st röda äpplen, skalade, skurna i halvor, med borttagna kärnor
  • 1,5 msk smör
  • 2 dl råsocker
  • 1 tsk hela kardemummakärnor
  • 8 dl vatten (eller tillräckligt för att täcka äpplena i kastrullen)

Chur-blandning

  • 1 dl grovt vetemjöl
  • 2-3 krm kardemumma , malen
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk råsocker

Valnöts- och tranbärsblandning

  • 1 dl valnötter, i bitar
  • 0,5 dl tranbär, torkade

Till servering

  • 2 dl vispgrädde, vispad

Gör så här

  1. Äpplen
    Smält smöret på medelvärme i en stor kastrull.
  2. Rör i socker och kardemummakärnor och fortsätt röra medan blandningen värms – i ungefär en minut.
  3. Tillsätt vatten och värm blandningen tills den börjar koka.
  4. Placera äpple halvorna försiktigt i det kokande vattnet.
  5. Tillsätt vid behov lite mer vatten så att äpplena täcks.
  6. Sänk värmen och låt blandningen sjuda i 15-20 minuter tills äpplena börjar mjukna. Äpplena ska vara något mjuka, men ändå tillräckligt fasta för att hålla sin form och konsistens.
  7. Ta bort äpplena från kastrullen och lämna "buljongen" i pannan. Buljongen kan sparas och senare användas för matlagning eller desserter.
  8. Chur
    Värm en liten stekpanna på medelvärme.
  9. Tillsätt mjöl och kardemumma under ständig omrörning tills blandningen börjar bli brunaktig.
  10. Tillsätt smöret och blanda väl. Den resulterande blandningen ska ha en tjock paj-degskonsistens.
  11. Ta bort pannan från värmen och tillsätt socker, blanda noga.
  12. Låt blandningen svalna.
  13. Valnötter och tranbär
    Värm en liten stekpanna på medelvärme.
  14. Tillsätt valnötter och tranbär i den torra stekpannan, rör kontinuerligt.
  15. Rosta i ca 3-5 minuter, tills valnötterna ger en behagligt rostad doft och tranbären blir mörkare och börjar mjuka något.
  16. Ta bort pannan från värmen och lägg blandningen på ett fat för att svalna.
  17. Vid servering
    Lägg två äppelhalvor på varje tallrik.
  18. Lägg 2-3 tsk valnötstranbärsblandning i centrum (i kärnhuset) av varje äpple.
  19. Tillsätt ca 1 matsked vispgrädde och strö sedan en generös portion Chur ovanpå.
  20. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept