Sandras bästa helgfläskfilé

ca 1 h
4
Spela video Sandras bästa helgfläskfilé
Foto: TV4

Fläskfilégryta med krämig mascarpone och fräsch broccoli originellt smaksatt med apelsinmarmelad och konjak. Serveras med matvete och toppas med bacon.

21 november 2015
ca 1 h
4

Du behöver

  • 1 fläskfilé à ca 600 g
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 3 klyftor vitlök, stora
  • 250 g mascarponeost
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl färsk grönsaksbuljong
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 dl apelsinmarmelad
  • 2 msk konjak
  • 1 broccoli
  • 250 g champinjoner
  • 1 pkt bacon
  • 1 citron, zest (skal)
  • 4 port matvete eller mathavre
  • 1 broccolibukett

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek fläskfilén skuren i mindre bitar i smör och olivolja, salta och peppra. Lägg köttet i en ugnsfast form.
  3. Fräs grönsakerna och svampen skuren i mindre bitar och lägg även det i formen.
  4. Rör samman mascarpone, crème fraîche, grönsaksbuljong, sambal oelek, apelsinmarmelad och konjak och låt koka upp tillsammans med den riven vitlök som får fräsa någon minut först i kastrullen. Låt småputtra i 5 minuter.
  5. Häll ostblandningen över köttet och grönsakerna och rör om. Låt det gräddas i ugnen i cirka 30 min.
  6. Dela baconet i mindre bitar och stek det krispigt, lägg på papper att rinna av.
  7. Under tiden kokar du matvete enligt förpackningen och river broccolin på den grova sidan på ett rivjärn, blanda med citronzest och saft.
  8. Servera grytan i en djup tallrik, toppa med de rökiga baconen och gärna finhackade örter för friskhet.
Visa mer
Kommentera receptet
Våryra

Fler goda recept