Rådjur V.S.O.P

Rådjur V.S.O.P
Foto: TV4/ Erika Englund

Konjaksgravad rådjursfilé på smörstekt levain med löjrom, äggula, rödlök, gräslök samt smörstekta kantareller och syrad grädde. En lyxig, annorlunda och festlig start på middagen.

Dryck:
Mousserande rosévin eller rosa champagne
Prisvärt tips: Blason de Bourgogne, Crémant de Bourgogne Rosé Brut

Sandra från Stockholm lagade även:

Torsk i gömma


Lingonplätt från Marieholm




Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

11 januari 2011
Visa mer
4

Du behöver

Gravat rådjur

  • 400 g rådjursfilé
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl salt
  • 2 msk konjak
  • 0,25 st citron, rivet skal
  • peppar

Tillbehör

  • 4 st äggulor
  • 0,5 st rödlök, finhackad
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 0,5 l kantareller
  • 2 dl crème fraîche
  • 4 msk löjrom
  • 4 skivor levain (surdegsbröd)
  • citronklyfta och dillkvist

Gör så här

  1. Gravat rådjur
    Blanda ihop socker, salt, peppar, citroncest och konjak i en påse.
  2. Lägg i köttet och förvara i kylen minst 2 dygn, då är köttet färdiggravat.
  3. Vänd då och då så att gravningen tränger igenom hela köttet.
  4. Förvara gärna köttet i frysen till servering och ta upp någon timme innan då det är lättare att skiva tunna skivor.
  5. Tillbehör
    Vispa crème fraîchen tills den blir hård.
  6. Riv i lite citroncest efter smak. Förvara i kylen till servering.
  7. Smörstek svampen.
  8. Stek Levinbrödet i en panna med smör.
  9. Smörstek kantarellerna.
  10. Tunnskiva rådjuret och täck brödskivan med ett tunt lager gravat kött.
  11. Lägg en msk löjrom på mitten.
  12. Finfördela rödlök och gräslök runt löjrommen och lägg en vacker äggula i mitten.
  13. Servera de stekta kantarellerna bredvid tillsammans med en klick syrad grädde.
  14. Garnera med en citronklyfta och en dillkvist.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept