Saltbakad potatis med mojo rojo

Saltbakad potatis med mojo rojo
Foto: TV4

Kanarieöarnas ”nationalrätt” papas con mojo rojo består traditionellt av potatisar i miniformat med en kryddstark sås. Här bjuder vi på en stor potatis per person i stället. Kokvattnets rikliga saltmängd ger ett tunt saltlager på potatisarna när de sedan ugnsbakas. Mojo rojo passar även utmärkt till grillat kött.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 stora bakpotatisar
  • 3 liter vatten
  • 0,5 liter grovt salt

Mojo rojo, 2 dl:

  • 1 röd paprika
  • olivolja till pensling
  • 2 skivor vitt bröd
  • 0,5 röd spansk peppar
  • 3 msk sherryvinäger
  • 3 äggulor
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 2 dl rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt

Gör så här

  1. Koka potatisarna i saltat vatten i ca 30 minuter. Värm ugnen till 175 °. Häll av vattnet från potatisarna och låt dem ånga av någon minut. Lägg dem på en ugnsplåt och baka tills de är mjuka i kärnan, känn med sticka eller kniv.
  2. Dela paprikan i halvor, skär bort kärnorna och rosta paprikan med lite olivolja i ugnen i 12 minuter. Låt den svalna på tallrik i kylen och dra sedan loss skalet.
  3. Skär bort kanterna på brödet. Dela pepparfrukten på längden, ta bort kärnorna och skär frukten i mindre bitar. Mixa bröd, vinäger, äggulor, rostad paprika, paprikapulver och pepparfrukt, tillsätt oljan i en tunn stråle under mixningen. Pressa ner vitlöken och salta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept