Saltbakad gös

Saltbakad gös
Foto: TV4

Idén till det här receptet kommer från en liten restaurang i en fiskeby på Lanzarote. Där bjöds det en jättefisk som bakats i salt, men receptet blir utmärkt med gös. Servera med smält smör, citronklyftor och nykokt, pressad potatis.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg gös
  • 0,5 citron
  • 1 liten knippa persilja
  • 4 dl grovt salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar

Till servering:

  • smält smör
  • kokt, pressad potatis
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Rensa gösen men fjälla den inte. Gnid den invändigt med citron och krydda med malen vitpeppar. Lägg persiljeknippan i buken.
  2. Lägg ett centimetertjockt saltlager i bottnen på en form som inte är större än att den precis rymmer fisken. Lägg på fisken och bädda in den helt i salt, så att man inte ser den. Fukta saltet med en aning vatten, gärna med hjälp av en sprayflaska.
  3. Sätt in fisken i ugnen och låt den stå i 1 timme och 15 minuter. Ta sedan varligt bort salthöljet och skinnet och lägg över fisken på uppläggningsfat före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept