Sallad på morötter och senapsfrön

Sallad på morötter och senapsfrön
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sallad på morötter och senapsfrön

10 ingredienser

Pröva att laga till våra stillsamma svenska morötter på indiskt sätt. Smör och socker lyfter fram deras egen smak. De frästa senapsfröna ger en fin och typisk smak, chilin ger hetta, yoghurten svalka. Den blir en fin vegetarisk ensamrätt men fungerar också som tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • 500 g morot
  • 1 msk smör (smält osaltat)
  • 1-2 grön spansk peppar
  • 1 tsk svarta senapsfrön
  • 1 msk strösocker
  • 6 lagerblad
  • salt
  • 1 tsk citron, pressad
  • 4 msk yoghurt
  • 2 msk cashewnötter, hackade

Gör så här

  1. Skala morötterna och riv grovt på rivjärn eller i matberedare. Dela chilifrukterna, ta bort kärnorna och hacka frukterna.
  2. Hetta upp smöret. Sätt till senapsfröna, men ha ett lock till hands för de kommer att hoppa. Sätt till chilin när senapsfröna lugnat sig och låt allt fräsa i 10-15 sekunder.
  3. Sänk värmen och sätt till sockret och lagerbladen. Skaka och rör om 10-15 sekunder tills sockret börjar smälta. Lägg då i morötterna och rör om snabbt så att de blandas med sockret och kryddorna. Låt alltsammans puttra under omrörning 2-3 minuter tills morötterna är nätt och jämnt mjuka.
  4. Lägg morotsfräset i en skål och låt det kallna. Blanda väl med citronsaft och yoghurt. Smaka av med salt. Servera morotssalladen kall eller ljummen och strö över nötterna precis före servering.