Sallad på grönsaker med jordnötssås

Sallad på grönsaker med jordnötssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sallad på grönsaker med jordnötssås

14 ingredienser

Det här är en riktigt läcker sensommarlunch. Servera säsongens grönsaker råa och lättkokta tillsammans med läcker jordnötssås.

Ingredienser

portioner

Jordnötssås:

  • 1 msk tamarind
  • 2,5 dl vatten, kokande
  • 1 bit citrongräs
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk jordnötsolja
  • 2 tsk trasi (torkad räkpasta)
  • 225 g jordnötter, rostade
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1,5 tsk laos powder
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk salt

Tillbehör:

  • ägg, hårdkokta
  • säsongens primörer, råa och kokta

Gör så här

  1. Jordnötssås: Blanda tamarinden med kokande vatten i en skål, rör om och låt stå i 15 minuter. Skala och hacka löken fint. Skala vitlöksklyftorna. Mixa citronskal, lök, vitlök, räkpasta, jordnötter och olja i mixern och kör till en mjuk pasta. Fräs pastan i olja i 2 minuter. Tillsätt tamarindvätska, kajenn, laos powder, socker och salt. Rör om väl och späd eventuellt med mer vatten och låt såsen sjuda i ytterligare 10 minuter under ständig omrörning.
  2. Koka bönor, blomkål och andra grönsaker som ska kokas. Skölj, ansa och skär resten av grönsakerna i mindre bitar. Skala äggen och skär dem i klyftor.
  3. Lägg upp vackert på ett serveringsfat och bjud såsen till.