Sallad på grönsaker med jordnötssås

Sallad på grönsaker med jordnötssås
Foto: TV4

Det här är en riktigt läcker sensommarlunch. Servera säsongens grönsaker råa och lättkokta tillsammans med läcker jordnötssås.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

Jordnötssås:

  • 1 msk tamarind
  • 2,5 dl vatten, kokande
  • 1 bit citrongräs
  • 1 st lök, gul
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk jordnöts olja
  • 2 tsk trasi (torkad räkpasta)
  • 225 g jordnötter, rostade
  • 1 tsk kajennpeppar
  • 1,5 tsk laos powder
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk salt

Tillbehör:

  • ägg, hårdkokta
  • säsongens råa och kokta primörer

Gör så här

  1. Jordnötssås: Blanda tamarinden med kokande vatten i en skål, rör om och låt stå i 15 minuter. Skala och hacka löken fint. Skala vitlöksklyftorna. Mixa citronskal, lök, vitlök, räkpasta, jordnötter och olja i mixern och kör till en mjuk pasta. Fräs pastan i olja i 2 minuter. Tillsätt tamarindvätska, kajenn, laos powder, socker och salt. Rör om väl och späd eventuellt med mer vatten och låt såsen sjuda i ytterligare 10 minuter under ständig omrörning.
  2. Koka bönor, blomkål och andra grönsaker som ska kokas. Skölj, ansa och skär resten av grönsakerna i mindre bitar. Skala äggen och skär dem i klyftor.
  3. Lägg upp vackert på ett serveringsfat och bjud såsen till.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept