Sallad på flera sorters bönor med tomatdressing

Sallad på flera sorters bönor med tomatdressing
Foto: TV4

Här finns det mesta man vill ha i en sallad: härliga färger, olika konsistenser och ett näringsrikt innehåll.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 kvisttomater
  • 2 dl kokta vita bönor
  • 2 dl kokta kidneybönor
  • 2 dl kokta gröna linser
  • 150 g färska haricots verts
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk kallpressad olivolja
  • 0,5 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
  • salt och malen svartpeppar

Tomatdressing:

  • 2 dl tomatjuice
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1,5 msk honung
  • 1 kruka färsk timjan

Gör så här

  1. Dela varje tomat i fyra klyftor, ta ut kärnorna men spar dem vid sidan av. Dela varje urkärnad tomatklyfta i två bitar och lägg dem i en skål tillsammans med vita bönor, kidneybönor och linser. Koka upp ca 1 1⁄2 liter saltat vatten i en gryta, dela haricots vertsen på mitten och koka dem i 1 minut. Häll av dem i ett durkslag, spola av dem hastigt med kallt vatten och blanda ner i bön- och tomatblandningen.
  2. Tomatdressing: Blanda tomatjuice, citronsaft, honung, timjankvistar och tomatkärnor i en kastrull. Koka upp och sjud i 2–3 minuter, ta av från värmen och låt svalna.
  3. Skala och hacka schalottenlöken. Sila den avsvalnade tomatsåsen över bönsalladen och blanda ner schalottenlök och olivolja. Krydda med vinäger, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept