Sallad på flera sorters bönor med tomatdressing

Sallad på flera sorters bönor med tomatdressing
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sallad på flera sorters bönor med tomatdressing

14 ingredienser

Här finns det mesta man vill ha i en sallad: härliga färger, olika konsistenser och ett näringsrikt innehåll.

Ingredienser

portioner
  • 4 kvisttomater
  • 2 dl färdigkokta stora vita bönor
  • 2 dl färdigkokta kidneybönor
  • 2 dl färdigkokta gröna linser
  • 150 g haricots verts
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk extra virgin olivolja
  • 0,5 msk sherryvinäger (eller rödvinsvinäger)
  • salt
  • svartpeppar

Tomatdressing:

  • 2 dl tomatjuice
  • 2 tsk citron, pressad
  • 1,5 msk honung
  • 1 kruka färsk timjan

Gör så här

  1. Dela varje tomat i fyra klyftor, ta ut kärnorna men spar dem vid sidan av. Dela varje urkärnad tomatklyfta i två bitar och lägg dem i en skål tillsammans med vita bönor, kidneybönor och linser. Koka upp ca 1 1⁄2 liter saltat vatten i en gryta, dela haricots vertsen på mitten och koka dem i 1 minut. Häll av dem i ett durkslag, spola av dem hastigt med kallt vatten och blanda ner i bön- och tomatblandningen.
  2. Tomatdressing: Blanda tomatjuice, citronsaft, honung, timjankvistar och tomatkärnor i en kastrull. Koka upp och sjud i 2–3 minuter, ta av från värmen och låt svalna.
  3. Skala och hacka schalottenlöken. Sila den avsvalnade tomatsåsen över bönsalladen och blanda ner schalottenlök och olivolja. Krydda med vinäger, salt och peppar.