I originalreceptet till den här salladen används lardon, ett fläsk som är både lättrökt och rimmat. För enkelhetens skull väljer vi strimlor av bacon eller rimmat bogfläsk.
blandade salladsblad (till exempel frisée, ekblad, rosé)
2 skivor vitt bröd
olja, att steka i (eller smör)
Vinägrett:
3 msk olivolja
1,5 msk vinäger
1,5 msk vatten
salt
vitpeppar
Förlorade ägg:
1 l vatten
2 msk vitvinsvinäger
4 ägg
Gör så här
Strimla bogfläsket eller baconet. Skär bort kanterna från brödskivorna och tärna skivorna, stek dem gyllengula i smör eller olja. Ta upp och stek fläsket eller baconet, låt det rinna av på hushållspapper.
Förlorade ägg: Koka upp vattnet och häll i vinägern. Knäck ett ägg i en kopp. Sänk värmen och låt ägget långsamt glida ner i det sjudande vattnet. Efter 3 minuter är ägget klart. Ta upp med hålslev och upprepa med de återstående äggen.
Blanda samman olja, vinäger, vatten, salt och peppar till vinägretten. Skölj sallatsbladen, riv dem i mindre bitar och fördela på fyra tallrikar, droppa över dressingen. Fördela slutligen fläsk eller bacon, krutonger och förlorade ägg ovanpå.