Sallad med rökt fläsk och förlorat ägg

Sallad med rökt fläsk och förlorat ägg
Foto: TV4

I originalreceptet till den här salladen används lardon, ett fläsk som är både lättrökt och rimmat. För enkelhetens skull väljer vi strimlor av bacon eller rimmat bogfläsk.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g rimmat bogfläsk (eller bacon)
  • blandade sallatsblad, till exempel frisée, ekblad, rosé
  • 2 skivor vitt bröd
  • olja eller smör att steka i
  • Vinägrett:
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 msk vinäger
  • 1,5 msk vatten
  • salt och malen vitpeppar

Förlorade ägg:

  • 1 liter vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Strimla bogfläsket eller baconet. Skär bort kanterna från brödskivorna och tärna skivorna, stek dem gyllengula i smör eller olja. Ta upp och stek fläsket eller baconet, låt det rinna av på hushållspapper.
  2. Förlorade ägg: Koka upp vattnet och häll i vinägern. Knäck ett ägg i en kopp. Sänk värmen och låt ägget långsamt glida ner i det sjudande vattnet. Efter 3 minuter är ägget klart. Ta upp med hålslev och upprepa med de återstående äggen.
  3. Blanda samman olja, vinäger, vatten, salt och peppar till vinägretten. Skölj sallatsbladen, riv dem i mindre bitar och fördela på fyra tallrikar, droppa över dressingen. Fördela slutligen fläsk eller bacon, krutonger och förlorade ägg ovanpå.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept