Sallad med rökt fläsk och förlorat ägg

Sallad med rökt fläsk och förlorat ägg
Foto: TV4

I originalreceptet till den här salladen används lardon, ett fläsk som är både lättrökt och rimmat. För enkelhetens skull väljer vi strimlor av bacon eller rimmat bogfläsk.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 200 g rimmat bogfläsk (eller bacon)
  • blandade sallatsblad, till exempel frisée, ekblad, rosé
  • 2 skivor vitt bröd
  • olja eller smör att steka i
  • Vinägrett:
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 msk vinäger
  • 1,5 msk vatten
  • salt och malen vitpeppar

Förlorade ägg:

  • 1 liter vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Strimla bogfläsket eller baconet. Skär bort kanterna från brödskivorna och tärna skivorna, stek dem gyllengula i smör eller olja. Ta upp och stek fläsket eller baconet, låt det rinna av på hushållspapper.
  2. Förlorade ägg: Koka upp vattnet och häll i vinägern. Knäck ett ägg i en kopp. Sänk värmen och låt ägget långsamt glida ner i det sjudande vattnet. Efter 3 minuter är ägget klart. Ta upp med hålslev och upprepa med de återstående äggen.
  3. Blanda samman olja, vinäger, vatten, salt och peppar till vinägretten. Skölj sallatsbladen, riv dem i mindre bitar och fördela på fyra tallrikar, droppa över dressingen. Fördela slutligen fläsk eller bacon, krutonger och förlorade ägg ovanpå.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept