Salade Niçoise med grillat vitlöksbröd

Salade Niçoise med grillat vitlöksbröd
Foto: TV4

Salade Niçoise passar bra att servera en solig sommardag. Grillade vitlöksbröd passar fint till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • Sallad:
  • 4 kalla kokta färskpotatisar
  • 12 cocktailtomater
  • 12 späda morötter, med blast
  • 50 g haricots verts
  • 4 små romansallatsstånd
  • 4 sardellfiléer
  • 16 svarta oliver, niçoise eller liguriska
  • 4 kokta ägg
  • 1 citron
  • salt och malen svartpeppar
  • Dressing:
  • 1 stor schalottenlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 4 msk sherryvinäger
  • 0,5 tsk honung
  • 4 msk olivolja, kallpressad
  • salt och malen svartpeppar
  • Vitlöksbröd:
  • 4 tjocka skivor lantbröd
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • kallpressad olivolja
  • gourmetsalt

Gör så här

  1. Dressing: Skala och hacka schalottenlöken fint. Vispa ihop senap, vinäger och honung och vispa i olivolja, lite i taget. Blanda i löken och krydda med salt och peppar.
  2. Sallad: Skiva den kokta potatisen och dela tomaterna. Skrubba morötterna rena och kapa blasten några centimeter från roten. Ansa haricots vertsen och koka dem ca 1 minut och morötterna ca 2 minuter. Häll av vattnet och skölj dem kallt. Dela romansallatsstånden i fyra delar på längden och skär sardellerna i strimlor. Blanda samman potatisen med cocktailtomater, morötter, haricots verts, romansallat, sardellfiléer och oliver. Krydda med salt och peppar. Skala äggen och skär dem och citronen i klyftor och lägg överst.
  3. Vitlöksbröd: Grilla bröden på båda sidor, antingen i grillpanna eller över träkolsglöd. Skala vitlöksklyftan, skär den i halvor och gnid in ena sidan av bröden. Droppa över olivolja och strö över gourmetsalt. Servera bröden till salladen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept