Sakhachapure

3 h
2 - 4 bröd
Sakhachapure
Foto: Elias Rehnman
3 h
2 - 4 bröd

Du behöver

Deg

  • 500 g vetemjöl, plus extra vid utbakningen
  • 0,5 tsk socker
  • 1,2 dl varmt vatten
  • 1 tsk torrjäst
  • 1,2 dl mjölk
  • 1 ägg, vispat
  • 2-3 msk rapsolja

Fyllning

  • 200 g mozzarella, riven
  • 150 g fetaost, smulad
  • ev lite getost
  • 40 g smör, rumstempererat
  • 1-2 msk örtsalt

Fyllning steg 2

  • 1-2 äggulor, för pensling
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Deg
    Blanda mjöl och socker i en hushållsassistent. I en bunke blandar du jäst och det varma vattnet och låter det stå ca 10 minuter. Ta sedan vatten- och jästblandningen och mjölken samt det uppvispade ägget och oljan och tillsätt till mjöl- och sockermixen. Knåda gärna med maskin eller för hand, välj själv. Forma till en boll och låt jäsa ca 2 timmar under en handduk eller tills dess att degen blivit dubbla storleken.
  2. Strö lite mjöl på bakbordet och tippa upp degen där. Knåda degen i ca 5 minuter för hand, dela sedan upp degen i 2 eller 4 bitar. Ta fram ugnsplåtar och lägg ut bakplåtspapper. Forma degen till båtar, och låt jäsa i 10 minuter.
  3. Fyllning
    Värm upp ugnen till 225 grader. Gör i ordning din fyllning i en skål. Dela upp fyllningen på bröden. Lägg fyllningen i mitten av brödet. Du ska nämligen vika upp långsidorna och vrida till toppen och botten av brödet ordentligt. Men du ska se fyllningen i mitten, som en liten eka.
  4. Baka av bröden i ugnen samtidigt i ca 10-12 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med äggula. Toppa varje bröd med knäckt ägg, in i ugnen ytterligare 3-4 minuter! Ta ur ugnen. Servera gärna brödet direkt eller åtminstone ljumna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept