Saft på svartvinbärsblad

Saft på svartvinbärsblad
Foto: TV4

När de svarta vinbären är skördade kan man använda en del av bladen från buskarna till en god saft. Den görs på samma sätt som fläderblomssaft.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 l tätt packade svartvinbärsblad
  • 2 kg strösocker
  • 2 l vatten
  • 3 citroner
  • 50 g citronsyra

Gör så här

  1. Skölj bladen väl och lägg dem i en stor rostfri bunke eller stengodskruka. Koka socker och vatten till en klar lag. Häll den över bladen.
  2. Borsta och skölj citronerna väl och skala bort det gula med potatisskalare. Lägg skalen i bunken. Pressa saften ur citronerna och häll ner den i bunken tillsammans med mosat fruktkött och eventuella kärnor. Tillsätt citronsyran. Rör om i den heta blandningen, låt det kallna. Ställ sedan bunken övertäckt i kylen i 5 dygn.
  3. Sila saften genom silduk. Häll upp den på väl rengjorda flaskor. Ställ den kallt eller frys in den i halvfulla plastflaskor.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept