Saffranssoppa med röding och frasigt ostbröd

Saffranssoppa med röding och frasigt ostbröd
Foto: TV4

Det här är en jättegod vardagsmiddag som känns riktigt festlig. Rödingen är som bäst på hösten och vintern, men odlad röding kan köpas året runt.

25 februari 2010
4

Du behöver

  • 1 röding (ca 800g)
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 fänkål
  • 4 potatisar
  • 1 liter fiskbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,25 g saffran (1/2 kuvert)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och malen vitpeppar

Ostbröd:

  • 2 plattor färdigkavlad smördeg
  • 1 dl riven ost
  • 0,5 tsk salt

Till servering:

  • 0,5 knippa finskuren gräslök

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs den i smör. Ansa och skär fänkålen i tärningar. Skala potatisen och tärna den. Lägg över lök, fänkål och potatis i en gryta. Häll på buljongen och tillsätt tomatpure, saffran och timjan. Sjud under lock i 15 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut smördegsplattorna och dela dem i kvadrater. Strö över den rivna osten och salta. Rulla ihop från ena hörnet till en giffel. Lägg över på plåt med bakplåtspapper och grädda i 7 minuter.
  3. Rensa fisken och skär den i fyra portionsbitar rätt över ryggbenet. Ta upp grönsakerna ur buljongen med hålslev och kör dem till puré i matberedare. Skala moroten och skär i skivor. Ansa purjon och strimla den. Sjud rödingen i buljongen tills den är genomkokt tillsammans med morotsbitar och purjo. Häll tillbaka gönsakspuréen i buljongen i grytan, rör ner grädde och krydda med salt och peppar. Slå upp i varma tallrikar, fördela morot och purjo, lägg en bit röding i varje och strö över gräslök. Servera med ostbrödet.
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept