Saffranspannkaka

johan hedberg

Saffranspannkaka

11 ingredienser

Den guldgula gotländska pannkakan gjord på risgrynsgröt och saffran blir en delikatess med traditionsenlig salmbärssylt eller din favorit.

Ingredienser

portioner
  • 3,5 dl sötmandel, skållad
  • 3 bittermandel
  • 8 ägg
  • 7 dl risgrynsgröt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 l standardmjölk
  • 1,5 g saffran
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • grädde, vispad, till servering
  • salmbärssylt (alt drottning-, blåbär-, hallon- eller björnbärssylt)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka mandel och bittermandel grovt.
  3. Vispa upp äggen så de spricker. Vänd ner dem i gröten och rör till en jämn smet. Sikta i vetemjölet och rör tills alla klumpar försvunnit.
  4. Häll i mjölken. Mortla saffran och socker. Tillsätt det samt saltet i smeten.
  5. Smöra en långpanna eller täck den med bakplåtspapper. Häll i smeten. Den ska inte vara i ett tjockare lager än max 3 cm.
  6. Grädda 45-60 min. Den ska ha fått lite färg och vara fast men inte hård.