Saffranspannkaka med salmbärssylt

Saffranspannkaka med salmbärssylt
Foto: TV4

Saffranspannkaka med salmbärssylt

Av: Nils - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

1h 40m

Saftig saffranspannkaka med rötter i Gotland. Serveras med salmbärssylt och vispad grädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

En sats risgrynsgröt

  • 3 dl vatten
  • salt
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl runda risgryn
  • 1 kanelstång
  • 6,5 dl standardmjölk
  • 2 msk strösocker

Skållad mandel

  • vatten
  • 75 g sötmandel

Saffranspannkaka

  • 1 g saffran [2 förp]
  • 1 sockerbit
  • 6 dl standardmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 0,5 dl strösocker

Tillbehör:

  • vispgrädde (en klick per portion)
  • salmbärssylt

Gör så här

Risgrynsgröt

  1. Koka först upp vattnet med lite salt och en smörklick. Lägg i risgrynen och kanelstången. Koka upp på nytt. Sänk värmen och låt riset koka sakta under lock i 10 minuter.
  2. Fiska upp kanelstången. Späd med mjölken och låt allt koka igen, men nu på ytterst svag värme.
  3. Sjud sedan gröten på den mycket svaga värmen i 30-40 minuter. Lyft helst inte på locket under de första 15 minuterna. Gröten blir bäst om den får vara i fred. Rör gärna om alldeles i slutet. Smaksätt med lite socker.

Skållad mandel

  1. Koka upp vatten i en liten kastrull, häll i sötmandel och låt koka ca i 1-2 minuter.
  2. Ta upp, ta av skalet och finhacka.

Saffranspannkakan

  1. Stöt saffran och sockerbit i en mortel. Blanda ner detta i mjölk och vispgrädde.
  2. Blanda ner detta i den varma, eller kalla, gröten.
  3. Knäck i ett ägg i taget. Blanda.
  4. Häll i socker och den skållade mandeln. Blanda om.
  5. Häll smeten i en smord låg och vid form. Grädda i 200 grader i 35-40 minuter.
  6. Låt svalna lite grann innan servering, den gör sig bäst lite ljummen.
  7. Servera med vispgrädde och salmbärssylt.