Saffranspannkaka

Saffranspannkaka
Foto: TV4

Servera pannkakan ljummen. På Gotland serveras den med salmbärssylt, men annan sylt går också bra.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 dl grötris
  • 1,5-2 dl vatten
  • 3,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 0,75-1 dl honung
  • 150 g mandelmassa
  • 1,5 g stött saffran (3 paket)
  • 2 msk brännvin eller vatten
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1,5 tsk nystött kardemumma
  • 6 ägg
  • 1 tsk vetemjöl, rågad
  • smör och ströbröd till form
  • 0,5 dl flagad mandel

Till servering:

  • vispad grädde och sylt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka riset med vattnet. När det kokat in, spä med mjölken. Passa gröten noga medan den kokar och rör om då och då så att den inte bränns vid. Tillsätt salt. Efter 35 minuter ska riset vara mjukt och gröten som en tjock välling.
  2. Ställ honungen i varmt vatten medan gröten kokar så att den blir flytande. Blanda sedan ner honungen i den färdiga gröten. Smula i mandelmassan och rör om. Enligt traditionen ska saffranet nu lösas upp i en skvätt brännvin, man kan förstås också använda vatten. Smaksätt sedan gröten med saffran, kanel och kardemumma.
  3. Vispa äggen och sikta ner vetemjölet. Blanda sedan samman gröten och äggblandningen. Smörj och bröa en form. Häll i smeten och strö över den flagade mandeln. Grädda pannkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept