Saffransfärserade bergtungsfiléer

Saffransfärserade bergtungsfiléer
Foto: TV4

Både vackert och gott skulle man kunna säga om den här rätten. Det ser trevligt ut med den gyllengula fyllningen, som även ger härlig smak åt anrättningen.

18 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g bergtungsfilé
  • 250 g torsk eller koljafilé
  • 1 tsk salt
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 0,5 dl grädde (valfri fetthalt)
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,5 g saffran (1 paket)

Vitvinssås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl vitt vin
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar

Till servering:

  • 4 portioner kokt ris
  • 0,5 röd paprika
  • smör att steka i
  • Kokt broccoli

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Skär torsken i bitar, lägg dem i en matberedare tillsammans med salt, saffran och potatismjöl och kör alltsammans till en jämn färs. Klicka i smöret och kör tills färsen är blandad. Vispa samman ägg, grädde och mjölk och häll ner, lite i taget, i färsen. Bre färsen på bergtungsfiléerna och rulla ihop dem, lägg filéerna i en smord ugnssäker form och ställ dem i ugnen i ca 20 minuter.
  2. Vitvinssås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlöken utan att den tar färg, ta av från värmen och rör ner i mjölet. Koka upp vinet och buljongen. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan, spä redningen med vätskan, lite i taget umder omrörning. Krydda med salt och peppar och låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då. Sila såsen.
  3. Hacka paprikan i mindre bitar och fräs dem i smör, krydda med salt och peppar. Rör ner paprikan i det kokta riset och servera till fisken och såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept