Saffransdeg med kesella

Saffransdeg med kesella
Foto: TV4

Saffransbröd som bakas med kesella/kvarg i degen blir saftigt och hållbart. Degen är också lätthanterlig och kladdar inte. Toppen om du ska baka saffransbröd med barnen.

26 januari 2009
Visa mer
30

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör
  • 1 g saffran (2 kuvert)
  • 250 g kvarg/kesella
  • 1 ägg
  • 1 krm salt
  • 3 dl socker
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 1 kg vetemjöl (ca 1,7 liter)

Gör så här

  1. Ljumma mjölken med smöret så att det smälter. Lägg i saffranet i vätskan. Lös jästen i lite av vätskan. Häll på resten av vätskan. Blanda in kesella, mjöl, ägg, salt och socker till en blank och smidig deg. Låt jäsa till dubbla volymen. Det tar cirka en halvtimme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen igen på bakbordet och forma snurror, lussekatter, kransar, kusar, flätor eller vad du har valt. Låt jäsa på plåt en gång till i ca 20 minuter.
  3. Pensla med uppvispat ägg, dekorera med russin och grädda i ugnen i 5-15 minuter, beroende på brödens storlek. Låt kallna på galler under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept