Saffranscroissanter med pistagefyllning

Saffranscroissanter med pistagefyllning
Foto: TV4
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Saffranscroissanter med pistagefyllning

14 ingredienser

ca 3 h + 1 dygn

Pistage och saffran är en läcker och ganska beprövad kombination 

Tips! Här hittar du ett recept på saffranspulp.

Ingredienser

Pistagemassa

  • 100 g pistagenötter
  • 500 g vatten
  • 130 g strösocker
  • 100 g smör
  • 2 droppar apelsinblomsvatten
  • 0,5 apelsin, finrivet skal

Saffranscrossianter

  • 900 g vetemjöl
  • 90 g strösocker
  • 20 g salt
  • 30 g jäst
  • 20 g honung
  • 550 g vatten
  • 10 g saffran (saffranspulp)
  • 500 g smör, för inkavling

Gör så här

Pistagemassa

  1. Lägg pistagenötterna i en skål med vattnet, ca 40 grader, så att nötterna täcks. Täck med plastfolie och låt dra i rumstemperatur i ett dygn.
  2. Sila bort vattnet från nötterna. Häll över sockret och mixa i en matberedare till en massa.
  3. Tillsätt smör, apelsinblomsvatten samt rasp av apelsin och mixa igen helt slätt.

Croissantdeg

  1. Kör alla ingredienserna utom smöret till en smidig deg ca 3-4 minuter.
  2. Låt ligga i kylen och vila ca 1 timme.
  3. Kavla ut degen och vik in smöret.
  4. Kavla sedan 3 stycken 3-slag på degen och låt vila i kyl ca 30-40 minuter så att spänningen släpper.
  5. Kavla sedan ut degen 2 cm tjock.
  6. Skär ut som trekanter och rulla dem med pistagefyllning i mitten.
  7. Låt jäsa ca 90 minuter under plast i rumstemperatur. Pensla med ägg och strö lite pistage ovanpå.
  8. Baka i 180 grader ca 20 minuter.
  9. Dra av på galler och låt svalna.