Saffranscroissanter med pistagefyllning

ca 3 h + 1 dygn
Saffranscroissanter med pistagefyllning
Foto: TV4
ca 3 h + 1 dygn

Du behöver

Pistagemassa

  • 100 g pistagenötter
  • 500 g vatten
  • 130 g strösocker
  • 100 g smör
  • 2 droppar apelsinblomsvatten
  • 0,5 apelsin, finrivet skal

Saffranscrossianter

  • 900 g vetemjöl
  • 90 g socker
  • 20 g salt
  • 30 g jäst
  • 20 g honung
  • 550 g vatten
  • 10 g saffranspulp
  • 500 g smör, för inkavling

Gör så här

  1. Pistagemassa
    Lägg pistagenötterna i en skål med vattnet, ca 40 grader, så att nötterna täcks. Täck med plastfolie och låt dra i rumstemperatur i ett dygn.
  2. Sila bort vattnet från nötterna. Häll över sockret och mixa i en matberedare till en massa.
  3. Tillsätt smör, apelsinblomsvatten samt rasp av apelsin och mixa igen helt slätt.
  4. Croissantdeg
    Kör alla ingredienserna utom smöret till en smidig deg ca 3-4 minuter. Låt ligga i kylen och vila ca 1 timme. Kavla ut degen och vik in smöret.
  5. Kavla sedan 3 stycken 3-slag på degen och låt vila i kyl ca 30-40 minuter så att spänningen släpper. Kavla sedan ut degen 2 cm tjock.
  6. Skär ut som trekanter och rulla dem med pistagefyllning i mitten. Låt jäsa ca 90 minuter under plast i rumstemperatur. Pensla med ägg och strö lite pistage ovanpå.
  7. Baka i 180 grader ca 20 minuter.
  8. Dra av på galler och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept