Saffransbröd med mandel- och vaniljfyllning

Saffransbröd med mandel- och vaniljfyllning
Foto: TV4
Jonnha Hagenlöf Arabi
Jonnha Hagenlöf Arabi

Saffransbröd med mandel- och vaniljfyllning

12 ingredienser

Klassisk saffransbulle eller krans som gömmer en kräm på vanilj och mandelmassa.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 175 g smör
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 l vetemjöl [ca 900 g]
  • ägg, till pensling

Mandel- och vaniljfyllning

  • 60 g mandelmassa, riven
  • 40 g smör, rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 1-2 msk vaniljsocker

Gör så här

  1. Smula ner jästen i degbunken. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel och rör ner i matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37 grader.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev i resten av mjölet.
  4. Blanda alla ingredienser till fyllningen så det blir en jämn smet och låt den stå i rumstemperatur, så att den är bredbar.
  5. Kavla ut degen och bre ut fyllningen och gör sedan en rulle och skär bitar eller vik den dubbel och gör snurror.
  6. Vill du i stället göra en krans så delar du rullen med fyllningen i mitten men låter den sitta ihop på en av kortändarna. Tvinna de två delarna och lägg ihop till en krans.
  7. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Pensla med uppvispat ägg.
  10. Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter. (Längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.)
  11. Låt brödet svalna på galler under bakduk.