Saffransbröd

Saffransbröd
Foto: TV4

Stöt saffran med lite socker i mortel så får du ut mer smak och färg. Ju mindre mjöl du använder desto saftigare lussekatter.

9 december 2009
Visa mer
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 200 g margarin, smält
  • 5 dl mjölk
  • 2 paket saffran, 1 g
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • ca 14 dl mjöl
  • 1 ägg till pensling
  • russin
  • Ugn: 225-250°

Gör så här

  1. Värm margarin och mjölk fingervarmt. Rör i jäst och saffran.
  2. Tillsätt salt, socker, ägg och bara så mycket mjöl att degen blir smidig. Jäs 30 minuter.
  3. Knåda den på lätt mjölat underlag. Dela den och rulla ut fingertjocka längder, skär dem i längder och forma lussekatter - eller använd halva degen till en rund kaka med snodda länder runtom.
  4. Lägg lussekatterna på plåt med bakpapper, jäs 20-30 minuter.
  5. Pensla med ägg, tryck fast russin och grädda mitt i ugnen. Lussekatter i 250° i 5-8 minuter, kakan i 225° och cirka 10-15 minuter.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Baktillbehör från kända varumärken

Baktillbehör Se fler

Fler goda recept