Sabzi Polo

Sabzi Polo, ris med örter. En del av den Iranska nyårsmat med inspiration från provinsen Gilan i norra Iran.

18 mars 2010
Visa mer

Du behöver

  • 8 dl basmatiris
  • 2 dl hackad dill, persilja, purjolök och koriander
  • 1 msk salt
  • 6-7 msk smör
  • 0,5 g saffran (en påse) löst i ca dl hett vatten
  • 0,5 msk gurkmeja

Gör så här

  1. Skölj riset och lägg det i blöt ca 30 minuter innan tillagning.
  2. Bryn hackad koriander, dill, purjolök och persilja i 1½ matsked smör.
  3. Tillsätt salt och gurkmeja.
  4. Skölj av riset och häll det i en kastrull, vattnet ska täcka riset ca 3 centimeter.
  5. Tillsätt salt och låt riset koka i medelvärme ca 10 minuter.
  6. Sila sedan riset och skölj det med kallt vatten.
  7. Häll 1 matsked smör i kastrullens botten och häll därefter lite ris i den.
  8. Häll sedan lite av de brynta grönsakerna på riset och blanda.
  9. Fortsätt stegvis på detta sätt, ett skikt ris och ett skikt grönsaker.
  10. Blanda saffran med varmt vatten och häll det på riset.
  11. Sätt på locket och låt riset ånga på låg temperatur ca 30 minuter.
  12. Ringla över ca 2½ msk smör över riset innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept