Så matchar du rödvinet med kryddig mat

Så matchar du rödvinet med kryddig mat!

Kryddig mat = ett kraftigt rödvin? Njae, riktigt så enkelt är det inte. Här ger sommelier Maya Samuelsson några enkla tips på hur du ska matcha kryddorna till rödvinet.
koket.se
Så matchar du rödvinet med kryddig mat

När du dricker ett glas rödvin och upplever det strävt, det är då tanninerna i rödvinet "attackerar" proteinerna i ditt saliv. Dricker du däremot ett glas rödvin till en köttbit, då attackerar tanninerna köttbiten istället - varpå strävheten i vinet minskar och istället upplevs fylligare.

Äter du en pepprig och smakfull köttbit, eller kryddor som chilipeppar, ingefära eller wasabi, då krockar det att dricka ett strävt vin till. Till en pepprig köttbit, välj hellre ett fruktigt vin, exempelvis en Zinfandel som Bonterra (nr 22620), den är lagrad på amerikanskt ekfat och har då inslag av vanilj.

Ett kryddigt och kraftigt vin gör sig bättre med fetare kött och skinka som serrano- och parmaskinka.

Se klippet ovan för ännu fler rödvinstips från Maya Samuelson

Här är tre av Mayas vintips:

Ett kryddigt vin till mörkt kött, grytor och stekar:

Delas les launes crozes-hemitage 2016, nr 2800, 209 kr
Druva: Syrah. Land: Frankrike, Rhonedalen, Crozes-Hermitage
Doft/ smak: Pepprig doft och smak med inslag av fat, björnbär, blåbär, svartpeppar, lavendel, hallon och lagerblad. Ett bra höstvin. 

Ett fruktigt vin som passar till såväl kryddig mat, ljust kött och stekt fisk:

Beaujolais-villages 2016, nr  5003, 119 kr
Druva: Gamay. Land: Frankrike, Bourgogne, Beaujolais-Villages
Doft/ smak: Lätt, fruktigt vin, lite juicigt och bärigt. Ungdomlig, bärig smak med inslag av blåbär, skogshallon, viol och färska örter. 

Ett kraftigare vin som passar till en mildare och fetare bit och skinka:

Laghe nebbiolo leunin, Italien 2016, nr 77488, 139 kr
Druva: Nebbiolo. Land: Italien, Piemonte, Langhe
Doft/ smak: Strävt, nyanserat vin med kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, kanel, hallon, pomerans och nypon.

(Uppdaterad oktober 2023).