efter stängning markus

Så gör du den krämigaste skaldjursrisotton

Det är final i Efter stängning och en riktigt god skaldjursrisotto avgör vem som blir det slutgiltiga vinnaren! Vitt vin, fina skaldjur och parmesan gör en stor del av jobbet, men här tipsar Markus Aujalay om de riktiga kockknepen för den där perfekta risotton. Se hela avsnitten ovan för mer tips och inspiration.

Markus Aujalays risotto-knep:

  1. Det viktigaste i en risotto är såklart riset. För ett perfekt kokt ris brukar koktiden vara ca 17-18 minuter. Du ska få en lös och rinnig risotto och inte tjock och stabbig.

  2. Markus kokar gärna en snabb fond på blåmusslor som får koka med i risotton. Då får man en otroligt god skaldjurssmak.

  3. Använder du förkokta skaldjur får du vara försiktig! De ska inte kokas en gång till för då blir de som gummi. De ska bara precis bli varma igen. Var alltid försiktig med skaldjur så de inte tillagas för länge, det kan gå snabbt mot slutet!

Axels skaldjurs- och sparrisrisotto

Gillis skaldjursrisotto med blåmusslor och saffran