Rysk rödbetssoppa

Rysk rödbetssoppa
Foto: TV4

Borsjtj är det ryska namnet på den berömda rödbetssoppan, som är en härlig bjudsoppa. Den är färgstark, matig och god. Servera med en klick syrad grädde på toppen.

25 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g rödbetor
  • 1 gul lök
  • det vita från purjolökar
  • 200 g vitkål
  • 200 g morot
  • 100 g rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 liter grönsaksbuljong
  • salt och vitpeppar
  • créme fraiche
  • persilja eller färsk timjan

Gör så här

  1. Skala rödbetor, lök, morot och selleri. Ansa och skölj vitkål och purjolök.
  2. Grovriv hälften av rödbetorna samt lök, vitlök, morot, selleri och vitkål. Skiva purjolöken tunt.
  3. Smält smöret i en kastrull och fräs de strimlade grönsakerna på svag värme under omrörning. Tillsätt buljongen och koka upp. Skumma noga. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt koka sakta tills grönsakerna mjuknat, 10-15 minuter.
  4. Riv de sparade rödbetorna fint och sila saften eller pressa den direkt i råsaftpress. Tillsätt 1 dl av rödbetssaften i soppan strax innan den serveras. Det är den som ger soppan dess röda färg.
  5. Häll upp soppan i varma tallrikar och garnera med hackad persilja eller färsk timjan och en klick crème fraiche eller syrad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept