Rysk laxsoppa med kapris

Rysk laxsoppa med kapris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Rysk laxsoppa med kapris

14 ingredienser

I originalreceptet kokar man fiskskrov och tar vara på småbitar av kött i laxsoppan. Nu för tiden lagar vi den av laxfilé.

Ingredienser

portioner
  • 500 g laxfilé
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • rotselleri
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1,25 l fiskbuljong
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk kapris
  • 0,5 msk salt

Till servering:

  • dill
  • 3 dl gräddfil (eller smetana)

Gör så här

  1. Skär laxen i kuber. Skala moroten och skär i små tärningar. Ansa och skölj purjolöken och strimla den fint. Skala och riv rotsellerin grovt. Skala och grovhacka löken.
  2. Fräs morot, purjo, selleri och lök i smör i en rymlig gryta. Häll på fiskbuljongen, koka upp och klicka ner tomatpuré och häll i vin. Låt sjuda i några minuter.
  3. Lägga i lax, pressa ner vitlök och krydda med kapris och salt. Koka upp och sjud tills laxen är genomkokt.