Rusk om snusk

Rusk om snusk
Foto: TV4
Peter Nordin
Peter Nordin

Rusk om snusk

Av: Peter Nordin

Från: Kockarnas kamp

15 ingredienser

30 m

Från början var detta säkert en rätt som kom till för att ta hand om överblivna ingredienser. En blandning av sill, hollandaisesås, bèchamelsås, potatis och ägg gratinerat ovanpå en skiva kavring.

Denna version skiljer sig säkert litet från originalet. En förrätt som serverades min far på Operabaren av Tore Wretman på 60-70-talet. När jag på 80 - 90-talet skulle lansera denna på Prinsens meny, fick jag receptet av min far, som skall vara en utvecklad version från Dr. Wretman. Denna variant blev en formidabel succé – som då och då fortfarande gör entré på Prinsens meny. Tore Wretman är en förebild. Han var bekant med min Far, Leon Nordin. Han hade också näsa för rätternas namn. ”Rusk om snusk” väcker nyfikenhet. Ett namn man inte glömmer.  /Peter

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 100 g matjessill Norröna, fint tärnad
  • 100 g inlagd sill, fint tärnad (inlagd enl. Brantevikmetoden)
  • 50 g ansjovis, fint tärnad
  • några msk hollandaisesås
  • 3 dl béchamelsås
  • 3 msk dill, hackad
  • 1 msk gräslök, hackad
  • 200 g färskpotatis, kokt och tärnad
  • 100 g rödlök, hackad
  • 6-8 ägg, kokta och hackade
  • 1 dl bröd, fint rivet
  • 8-10 skivor kavring
  • 50-75 g Kalix löjrom
  • 75 g smör, brynt
  • dill, till garnering

Gör så här

  1. Se till att alla sillar är torra när du tärnar. Torka med hushållspapper.
  2. Gör en liten sats hollandaisesås på klassiskt vis, du behöver några matskedar till den här rätten.
  3. Gör en mindre mängd béchamelsås.
  4. Värm béchamelsåsen och blanda med sillarna, örterna, potatisen, löken, hackade äggen och litet av det rivna brödet.
  5. Stansa rundlar om 9-11 cm av kavringen.
  6. Innan servering vänd i några msk av hollandaisen, efter tycke och smak, i ”rusk om snusk-blandningen” och fyll vackert i ringar ovan kavringen.
  7. Strö litet rivet bröd på ytan och gratinera i het ugnsgrill till dem fått fin färg. Toppa med löjrom och precis vid servering nappera med brynt smör och dill. Servera direkt.