Sparris med nässelmajonnäs och strömming smaksatt med granskott

4

Du behöver

  • 20-24 st sparris
  • 1 st äggula
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 l nässlor
  • 24 st strömmingsfilé, ca 600 g
  • 2,5 dl granskott alt 10 g hackad libbsticka
  • 0,5 dl olja
  • 2 dl ättika
  • 3 dl socker
  • 4 dl vatten
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Gör så här

  1. Dag 1
    Koka ihop ättika, socker och vatten med lite salt och peppar.
  2. Lägg ut 12 strömmingsfiléer med skinnsidan nedåt.
  3. Häll på salt, peppar och hackade granskott.
  4. Lägg på de andra 12 filéerna.
  5. Stek i uppvärmd olja och lägg dem i lagen. Gör det gärna dagen innan så det får stå och dra åt sig smak.
  6. Dag 2
    Häll i nässlorna i kokande vatten, slå bort vattnet.
  7. Låt nässlorna svalna och hack dem sedan fint.
  8. Vispa ihop äggulan med lite citronsaft och lite salt.
  9. Visp sedan i 2 dl olja försiktigt till en majonnäs.
  10. Bland i nässlorna.
  11. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  12. Knäck bort roten på sparrisen.
  13. Stek dem cirka 3 minuter på varje sida i lite olja.
  14. Servera strömmingen med sparrisen och nässelmajonnäs på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept