Inlagd ekologisk rabarber

Inlagd ekologisk rabarber
Foto: Charlotte Gawell
Rune Kalf Hansen
Rune Kalf Hansen

Inlagd ekologisk rabarber

Av: Rune Kalf Hansen

Från: Nyhetsmorgon

4 ingredienser

Ibland får man plöstliogt för mycket. Då kan det vara bra med ett recept som göt att man kan ta hand om en större mängd på samma gång. Här har jag gjort recept på rabarber i sockerlag som sedan kan snvändas på olika sätt. Då blir den stora mängden en tillgång snarare än en neckdel. Testa tillsammas med chokladglass, gör rabarbermilkshake, chutney eller marmelad.

Ingredienser

  • 1 kg rabarber
  • 2 kanelstänger (eller vaniljstänger)
  • 1 l vatten
  • 1 l strösocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstängerna på längden. Skrapa ur fröna poch blanda dem med socker.
  2. Koka ihop vatten, socker och kanel- eller vaniljstängerna samt fröna cira 3 minuter.
  3. Tvätta rabarbern. Skär den i bitar på cirka 1 cm. Lägg dem i en stor skål eller kastrull eller i en skål som tål värme. Slå på den kokande lagen. täck rabarbern och låt den kallna. Rabarbern blir precis lagom mjuk om den för kallna i lagen. Den inlagda rabarbern kan sedan sedan stå i kylen minst ett par veckor och tas fram när det behövs.