Rundbiff

Rundbiff
Foto: TV4

Detta är en rätt med engelskt ursprung som passar bra om man är många runt bordet. Särskilt fin blir den om hösten när våra rotfrukter är som godast. Men det gäller att planera. Steken ska ligga i saltlake i en vecka - och i vatten nästan en dag. Du kan använda nötstek av fransyska eller innanlår.

26 januari 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 2 kg nötstek
  • Saltlake:
  • 1,5 liter vatten
  • 2,5 dl grovt salt
  • 1 dl socker
  • 0,5 msk vitpepparkorn
  • 2 msk torkade enbär
  • 4 vitlöksklyftor

Till koket:

  • 1,5 liter vatten
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 50 g rotselleri
  • 1 tsk timjan
  • 1 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn

Till servering:

  • kokta rotfrukter
  • kokt potatis
  • surkål

Gör så här

  1. Stöt enbären och pepparkornen grovt. Skala vitlöken. Koka upp vattnet med salt, socker, vitpeppar enbär och vitlök. Sjud i 5 minuter och låt saltlaken svalna. Lägg steken i ett trångt kärl. Häll på laken. Låt steken stå i kylskåpet i en vecka. Vänd den några gånger så att laken kommer åt överallt.
  2. Ta upp steken och lägg den i rikligt med vatten i 8 timmar. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i steken när vattnet kokar våldsamt, låt koka upp igen och sänk värmen. Skala lök, morot och selleri. Skär dem i mindre bitar och lägg dem tillsammans med timjan, lagerblad och pepparkorn i grytan. Det ska nu vara så mycket vatten att det precis täcker steken, fyll på med mera om det behövs. Sjud i drygt 2 timmar eller tills köttet känns mört. Pröva med provsticka.
  3. Ta upp steken och håll den varm i folie. Sila buljongen. Låt den sedan koka ihop till knappt en liter. Skiva köttet i tunna skivor och servera med tillbehör och buljongen som sås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept