Rulltårta med jordgubbsylt och chantilly

ca 40 m
Rulltårta med jordgubbsylt och chantilly
Foto: TV4
ca 40 m

Du behöver

Rulltårta

  • 165 g ägg, rumstempererade (3 st)
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 20 g potatismjöl (2 msk)
  • 5 g bakpulver (1 tsk)
  • 50 g mjölk (0,5 dl)
  • 1 citron, zesten

Jordgubbssylt

  • 200 g jordgubbar
  • 170 g strösocker (2 dl)
  • 1 citron, bara saften
  • 1 vaniljstång

Chantilly

  • 500 g grädde (5 dl)
  • 30 g florsocker (0,5 dl)
  • 1 vaniljstång

Gör så här

  1. Rulltårta
    Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt så att den ligger rakt utan att böja sig på sidorna.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Vispa ägg och strösocker poröst, vit och fluffigt cirka 10 minuter.
  5. Sikta i de torra ingredienserna och vänd runt försiktigt med en slickepott, avsluta med att sist tillsätta mjölk och rivet citronskal.
  6. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan ur ugnen, sockra ytan och stjälp den upp och ner på ett nytt bakplåtspapper, låt svalna.
  7. För att sedan lossa bakplåtspappret lättare kan du pensla med kallt vatten på pappret lite innan och lossa det försiktigt.
  8. Jordgubbssylt
    Pressa citronen, skrapa ur fröna ur vaniljstången och lägg i en kastrull.
  9. Dela jordgubbarna i lagom stora bitar och lägg dem i kastrullen.
  10. Koka upp alla ingredienser, sänk värmen och låt bubbla några minuter tills det tjocknat. Ta av från spisen och låt svalna.
  11. Chantilly
    Dela vaniljstången I mitten och skrapa ur fröna, lägg det och florsockret i en bunke tillsammans med grädde.
  12. Vispa grädden till en fast och fin konsistens precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept