Rullsylta

Rullsylta
Foto: TV4

En hemlagad rullsylta smakar garanterat bättre än den färdigköpta, som oftast ä gjord på sidfläsk. Det är lite pyssel, men alls inte svårt att göra sin egen sylta.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • ca 1,5 kg tunn urbenad slaksida av kalv
  • 2 skivor späck
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 msk strösocker
  • 3-4 msk gula senapsfrön
  • 2 msk grovkrossad kryddpeppar
  • 1 knippa persilja, finhackad

Till koket:

  • vatten
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 liten gul lök
  • 1 morot i bitar

Gör så här

  1. Gnid in sidan med salt, socker och vitpeppar. Lägg späckskivorna längs ena kortsidan. Strö på persilja, senapsfrön och kryddpeppar. Rulla ihop till en hård rulle med späckskivorna ytterst. Bind ihop med hushållssnöre.
  2. Lägg rullen med skarven neråt i en gryta. Slå på vatten så det täcker och tillsätt kryddorna. Koka sakta i 2 timmar på spisen eller i ugn på 150°. Pröva med steknål att köttet känns genomkokt. 3. Ta upp syltan och låt den rinna av. Lägg den under press i kyl över natten.
  3. Klipp bort snöret. Skiva syltan tunt och servera med rödbetor och inlagd gurka.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept