Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Roys studenttårta

1 + 6 h
12 bitar
Roys studenttårta
Foto: TV4
1 + 6 h
12 bitar

Du behöver

Botten

  • 7 digestivekex
  • 70 g smör
  • 20 g strösocker
  • 5 g kardemumma

Jordgubbskräm

  • 1 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 45 g strösocker (0,5 dl)
  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 0,5 citron, saften
  • 15 g maizena
  • 20 g vatten

Färskostmousse

  • 2 gelatinblad
  • 300 g färskost
  • 50 g grädde (0,5 dl)
  • 60 g äggula (4)
  • 25 g vatten
  • 100 g strösocker (1 dl)
  • 300 g lättvispad grädde (3 dl)

Garnering

  • färska jordgubbar

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull, smula kexen i en matberedare och tillsätt strösocker, kardemumma och det smälta smöret.
  3. Platta ut botten i en springform 22 cm i diameter med bakplåtspapper under och grädda på 180 grader i 10 minuter, ta ut och låt svalna.
  4. Jordgubbskräm
    Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  5. Koka ihop jordgubbar med strösocker, vatten och citronsaft. Mixa med en stavmixer och sila så att du får en slät puré.
  6. Blanda maizena och vatten i en liten skål. Koka upp allt igen och blanda i maizenablandningen och låt koka under omröring i 2-3 minuters tills du har en fin kräm.
  7. Tag upp gelatinbladet och lägg i det i krämen och blanda, låt svalna.
  8. Färskostmousse
    Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  9. Blanda färskost och 50 g grädde i en bunke. Vispa 300 g grädde lättvispad. Lägg äggulor i en bunke, koka upp strösocker och vatten i 3 minuter och slå det över äggulorna medan du vispa kraftigt tills det är fluffigt och svalt.
  10. Smält gelatinbladet försiktigt i mikron eller i en kastrull och blanda ner det i skummet. Blanda sedan i färkost och tillsist den lättvispade grädden.
  11. Fyll springformen med mousse ovanpå botten, marmorera i kräm och rör försiktigt med en sked. Ställ i kylen minst 6 timmar så att den hinner sätta sig.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept