Roys pepparkakor med kristyr

koket.se
Roys pepparkakor med kristyr
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Roys pepparkakor med kristyr

13 ingredienser

40 m + 1 dygn

En snygg och personlig pepparkaka blir en uppskattad present. Utmaningen blir att inte äta upp den grymt goda degen.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

Pepparkaksdeg

  • 140 g ljus sirap [1 dl]
  • 150 g farinsocker [2 dl]
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 0,5 muskot, riven
  • 100 g grädde [1 dl]
  • 120 g smör
  • 450 g vetemjöl [7,5 dl]
  • 7 g bikarbonat [1,5 tsk]

kristyr

  • 30 g äggvita [1 st]
  • 200-240 g florsocker [ca 4 dl]
  • någon droppe karamellfärg

Gör så här

Pepparkaksdeg

  1. Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och grädde i en kastrull och värm på tills alla
  2. sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
  3. Rör ner smör i kryddblandningen och blanda tills smöret har smält. Sikta mjölet med bikarbonat i en bunke, tillsätt den smälta blandningen och rör tills allt är välblandat, överarbeta inte degen.
  4. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.
  5. Ta fram degen 1 timme innan utbakning.
  6. Sätt ugnen på 190 grader.
  7. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord, stick ut önskade form och lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Samla pepparkakor med samma storlek på samma plåt.
  8. Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 190 grader. Passa noga så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Kristyr

  1. Vispa äggvita och florsocker med en elvisp tills du har en fast och fluffig kristyr. Känns den för fast kan man tillsätta lite mer äggvita.
  2. Färga kristyren med önskad färg (karamellfärg) fyll spritspåsar och dekorera.