Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Roys pepparkakor med kristyr

40 m + 1 dygn
Roys pepparkakor med kristyr
Foto: TV4
Från Mitt kök

En snygg och personlig pepparkaka blir en uppskattad present. Utmaningen blir att inte äta upp den grymt goda degen.

2 december 2015
Visa mer
40 m + 1 dygn

Du behöver

Pepparkaksdeg

  • 140 g ljus sirap (1 dl)
  • 150 g farinsocker (2 dl)
  • 0,5 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 riven muskot
  • 100 g grädde (1 dl)
  • 120 g smör
  • 450 g vetemjöl (7,5 dl)
  • 7 g bikarbonat (1,5 tsk)

Kristyr

  • 30 g äggvita (1 ägg)
  • 200-240 g florsocker (ca 4 dl)
  • någon droppe karamellfärg

Gör så här

  1. Pepparkaksdeg
    Blanda ihop sirap, farinsocker, kryddor och grädde i en kastrull och värm på tills alla sockerkristaller har smält. Ställ åt sidan.
  2. Rör ner smör i kryddblandningen och blanda tills smöret har smält. Sikta mjölet med bikarbonat i en bunke, tillsätt den smälta blandningen och rör tills allt är välblandat, överarbeta inte degen.
  3. Låt degen vila ett dygn i kylskåpet.
  4. Ta fram degen 1 timme innan utbakning.
  5. Sätt ugnen på 190 grader.
  6. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord, stick ut önskade form och lägg delarna på en plåt med bakplåtspapper. Samla pepparkakor med samma storlek på samma plåt.
  7. Baka pepparkakorna mitt i ugnen ca 8-10 minuter i 190 grader. Passa noga så att de inte bränns. Ta ut och låt svalna.
  8. Kristyr
    Vispa äggvita och florsocker med en elvisp tills du har en fast och fluffig kristyr. Känns den för fast kan man tillsätta lite mer äggvita.
  9. Färga kristyren med önskad färg (karamellfärg) fyll spritspåsar och dekorera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept